Spaghetti z dynią i chilli

Dynia to zacne warzywo. Świetnie sprawdza się w daniach prostych, jak i wykwintnych. Kiedy tylko pojawia się w sklepach, w mojej głowie powstają różne transformacje tej ‚pomarańczowej piłki’. Była już zupa, była i tarta, czas na makaron :) Dziś prezentuję Wam dynię w pikantnej odsłonie z chilli i włoskim salami. Danie szybkie w przygotowaniu, ale gwarantujące przyjemne doznania smakowe. Zatem do dzieła!

POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje)

  • 2/3 małej dyni
  • 1/2 włoskiego salami z koprem włoski, ale może być też zwykłe salami
  • 1 papryczka chilli
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • ser długo-dojrzewający do posypania (ja użyłam bursztynu)
  • makaron spaghetti
  • oliwa
  • sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • dynię pokroić w kostkę, przełożyć na tackę do pieczenia, polać oliwą, oprószyć solą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut;
  • makaron spaghetti ugotować al dente;
  • na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, następnie dodać pokrojone salami. Po upływie około 5 minut dodać drobno posiekaną papryczkę chilli (z usuniętymi gniazdami nasiennymi – chyba, że lubimy bardzo ostre dania :), podsmażyć ją około 2 minuty i dodać upieczoną wcześniej dynię. Po około 2-3 minutach dorzucić garść posiekanej natki pietruszki. Trzymać jeszcze przez 2-3 minuty, a następnie dodać wcześniej ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszać. Kiedy makaron się podgrzeje zestawić go z ognia i przełożyć na talerz;
  • posypać świeżą natką pietruszki i startym serem :) VOILA! Życzę smacznego!
Print Friendly

SPAGHETTI Z DYNIĄ I CHILLI

 

spaghetti-z-dynia-i-chilli-zasmakowana

spaghetti-z-dynia-i-chilli-zasmakowana2

spaghetti-z-dynia-i-chilli-zasmakowana3

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrEmail this to someone